Benz Patentwagen

STUTTGART -  Vandaag bestaat de automobiel precies 125 jaar!
Benz 2
Benz 4

Vandaag bestaat de automobiel precies 125 jaar! Op 29 januari 1886 deponeerde Karl Benz namelijk de rechten voor de ’Patent Motorwagen’, die algemeen wordt beschouwd als het eerste voertuig dat specifiek werd ontworpen om door een verbrandingsmotor te worden aangedreven. Patentschrift nr. 37435, het geboortebewijs van de eerste automobiel, werd in november van datzelfde jaar toegewezen. Mercedes-Benz viert de verjaardag van de eerste auto ter wereld vandaag in Stuttgart met als eregast de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Het originele exemplaar van de Benz Patent Motorwagen bestaat niet meer, maar er zijn vele exacte replica’s, waaronder eentje in het Louwman Museum in Den Haag. Karl Benz ontwikkelde in 1873 al een goed werkende tweetakt benzinemotor, maar in de Patent Motorwagen gebruikte hij een nieuwe ééncilinder viertakt, goed voor het fabuleuze vermogen van een halve kiloWatt, oftewel 0,68 pk! Die werd achterin het koetsachtige voertuig gemonteerd, met riemaandrijving naar de achterwielen. Het sturen van het enkele voorwiel ging met hulp van een getande overbrenging. Naderhand voerde Benz de motor op tot 1,5 pk en kon er een topsnelheid van 16 km/u mee worden gehaald.

Karl Benz werd bij zijn werk financieel gesteund door zijn vrouw Bertha, die de Patent Motorwagen nr. 3 twee jaar later op een voor die tijd ongehoorde wijze in het nieuws bracht. Zij pakte de ’auto’ zonder medeweten van haar man en reed er samen met haar kinderen meer dan 100 kilometer mee van Mannheim naar haar geboorteplaats Pforzheim om haar moeder te bezoeken. Tegelijk werd daarmee echter de praktische bruikbaarheid van een voertuig met verbrandingsmotor aangetoond, iets waaraan nog volop werd getwijfeld. Een paar dagen reed ze de wagen ook weer terug, nadat de remblokken waren verbeterd door er stukken leer op te laten spijkeren en de enigszins verstopte carburateur door Bertha met een speld was doorgestoken.