Ten tijde van de introductie van de derde generatie Golf, waren er van de eerste twee series al 12,7 miljoen exemplaren verkocht en had het model al een iconische status bereikt. Desondanks wist noch de eerste, noch de tweede generatie Golf de titel Auto van het Jaar in de wacht te slepen.

Volkswagen Golf III

Sterker nog, geen enkele Volkswagen had tot 1992 beslag weten te leggen op de titel, en dat terwijl de verkiezing toch al bijna dertig jaar bestond. Met de Golf III was VW dan eindelijk succesvol. De overwinning smaakte extra zoet doordat Opel Astra, de eeuwige rivaal van de Golf, genoegen moest nemen met de tweede plaats.

De derde generatie Golf was weliswaar nieuw, maar niet wereldschokkend anders. Precies zoals we van Volkwagen gewend zijn. De Golf was op een aantal punten verbeterd, waardoor de auto als totaalpakket uiteindelijk toch bijzonder goed voor de dag kwam. Desalniettemin was er aan het motorenfront nieuws in de vorm van de VR6-motor, waarmee de Golf de eerste auto in zijn klasse leverbaar was met een zescilinder in het vooronder. De overige motoren waren slechts licht gewijzigd. Dat gold eveneens voor het onderstel, dat overgenomen werd van de tweede generatie en waarvan VW beweerde dat het nauwelijks nog te verbeteren viel. Ook de besturing bleef hetzelfde, maar nieuw was de standaard stuurbekrachtiging. Vol lof waren we over de installatie, die “een tien met een dikke griffel” kreeg. Dankzij die stuurbekrachtiging was de auto eveneens “een stukje gemakkelijker beheersbaar geworden”. Daar droeg ook de verbeterde rij-positie van de bestuurder een steentje aan bij. Gezeten achter het stuur viel bovendien de goede ergonomie op. Aan de buitenzijde sprongen vooral de nieuwe vormgegeven koplampunits in het oog, waarmee de wijzigingen ten opzichte van de tweede generatie onderstreept werden.

Zodoende was de Golf III een auto die “zijn voorganger op bijna alle fronten verslaat”. Het jurycommentaar sprak dan ook van “verreweg de beste verbetering van een bestaand concept”, waarmee de titel Auto van het Jaar de Golf III toekwam.