Rover-1110

Rover is een van oorsprong Brits auto-, fiets- en motorfietsmerk dat bestond van 1883 tot 2005.

Vanaf 1883 bestond Rover als rijwielfabriek. Eerst onder de naam van de eigenaar, Starley-Sutton, in de jaren negentig van de negentiende eeuw als Rover. In 1903 werden de eerste Rover motorfietsen gebouwd en in 1904 bouwde Rover haar eerste auto. In 2005 ging Rover faillie

Fietsen

De eerste eigenaar van Rover, J.K. Starley, ontwikkelde in 1885 de fiets zoals we die nu kennen, de Rover Safety Bicycle, de fiets met het diamant frame: twee evengrote wielen, aandrijving van het achterwiel door middel van een ketting.

Motorfietsen

rover-logo
Rover-1912-3-speed-1
Rover 500 cc uit 1912
Rover-1916
Rover 500 cc uit 1916
Rover-500-CC-1920
Rover 500 cc uit 1920

The Rover Co. Ltd., later The New Rover Co. en The Rover Cycle Co. Ltd., Meteor Works, Coventry (1903-1905 en 1908-1925).

In 1903 verscheen de eerste motorfiets, de Rover Imperial forecar met een autostuur. Een jaar later kwam er een gewoon motorstuur. De productie werd echter al in 1905 gestaakt.

In 1908 werd een Zwitsers 1¼ pk Motosacoche-blokje in een Rover-fiets gebouwd. Dit model werd in 1910 gevolgd door een echte motorfiets met een eigen 500 cc blok zonder versnellingen. De Bosch-ontstekingsmagneet werd aangedreven door een ingesloten ketting, hetgeen een handelsmerk voor Rover zou blijven.

In 1912 volgde het TT model met drie versnellingen. Rover maakte veel gebruik van toeleveranciers voor o.a. voorvorken, carburateurs en handels. De frames werden gebouwd bij Meteor Works. De machines werden steeds verbeterd en het 1914 model werd zelfs door het Russische leger aangeschaft. Na 1918 kwam er een 485 cc eencilinderzijklepper en nog later 246- en 346 cc eencilinder kopkleppers met eigen blokmotoren.

Naast eigen motoren gebruikte Rover ook blokken van JAP. In 1926 beëindigde men de productie van motorfietsen om alleen nog automobielen te gaan maken.

Personenauto's

Tot het midden van de jaren dertig bouwde Rover betrekkelijk eenvoudige auto's net zoals het gros van de andere fabrikanten. Bij een surseance kwamen de gebroeders Wilks aan het hoofd van de fabriek te staan en werd de koers gewijzigd, door kwalitatief hoogstaande auto's te bouwen. De auto's werden ontwikkeld onder de P-projectnaam, zoals die tot het midden van de jaren zestig gebruikt bleef met de P6.

In de Tweede Wereldoorlog werden geen auto's meer gebouwd en legde Rover zich toe op vliegtuigonderdelen, met name motoren. Door de staalschaarste na de oorlog, mochten de Engelse fabrikanten maar zeer beperkt auto's bouwen. Alleen voor de export werd dit toegestaan. Voor Rover betekende dit twee dingen. Ten eerste werd een ouder model, deP2 in productie genomen, die met een nieuw chassis de P3 ging heten. Ten tweede werd nagedacht over een andere metaalsoort, aluminium.

Land Rover

Dat laatste ging gepaard met het ontwikkelen van een niche product: een Jeep-achtig voertuig, dat als Land Rover werd geproduceerd. De eerste Land-Rover beleefde in 1948 op de RAI in Amsterdam de wereldprimeur. Land Rover bleek zeer succesvol. De aluminium carrosserie op een stalen frame bleek zeer betrouwbaar en de omzet steeg elk jaar. In 1970presenteerde Rover de Range Rover als luxe variant op de Land Rover. Later werden ook de Discovery en Freelandergepresenteerd. Het al vanaf 1948 geproduceerde model bestaat eigenlijk nog steeds en heet tegenwoordig Defender.

Ondertussen werd in 1949 de Rover P4 gepresenteerd. Dit door Raymond Loewy getekende model zou tot 1962 in productie blijven. Het werd als Rover 75 met een 6-cilinder motor verkocht. Er verschenen vele varianten met 4- en 6-cilinders. Ook werd versie met een automatische versnellingsbak geproduceerd (de 105R). Enkele Rover mensen bouwden op basis van de P4 ook een sportwagen, de Marauder. Die werd met 15 exemplaren geen groot succes, maar zag er aardig uit.

De kwaliteit en betrouwbaarheid van het merk ging flink vooruit, wat de reden werd om een hoger marktsegment te ontsluiten met de Rover P5. Dit model werd eerst een een vergrote 6 cilinder van 3 liter verkocht. Na de aankoop van de Buick 8 cilinder 3.5 liter, verscheen ook die motor in het als P5B bekende model. De P5 stond bekend als Poor man's Rolls.

Het ontwikkelen van vliegtuigmotoren bleef ondertussen wel doorgaan. Hoewel de motoren werden verkocht aan Rolls Royce, bleef Rover wel onderzoek doen naar alternatieven. Rover bouwde als eerste een gasturbinemotor, die zelfs heeft meegedaan aan de 24 uurs race van Le Mans.

Een revolutie bleek de Rover P6. De eerste P6, de Rover 2000, schopte het tot de eerste Auto van het Jaar in 1963/1964. Het model werd in 1967 ook met de bekende V8 3500 motor uitgerust.

Fusies en overnames

In 1965 nam Rover het merk Alvis over. Vlak daarna fuseerde Rover met Jaguar-Triumph, en nog even later met Austin. Deze combinatie ging als British Leyland door het leven.

Door alle perikelen met fusies kwam de ontwikkeling enigszins stil te staan. Een prototype sportwagen op basis van de P6 was bestemd om als Alvis door het leven te gaan, maar dat is nooit zo ver gekomen. Ook een prototype voor een Rover P7 overleefde niet. De reden was dat Rover nu deel uitmaakte van British Leyland. Door de P7 zou teveel concurrentie ontstaan voor Jaguar, eveneens onderdeel van British Leyland.

Rover ploeterde voort en ontwikkelde de SD1, een volwassen 5-deurs topmodel gepositioneerd onder de Jaguars. Het grootste succes beleefde de SD1met de tweede Auto van het Jaar prijs in 1976. Het model bleek de laatste echte Rover.

Het Japanse Honda verleende in 1981 bijstand door het model Honda Ballade te laten bouwen in Longbridge. Dit model werd meteen ook als Triumph Acclaim uitgebracht. Omdat het merk Triumph niet sterk genoeg bleek, werden de opvolgers onder de merknaam Rover op de markt gebracht. De sportieve modellen werden als MG aan de man gebracht. Deze wijziging betekende ook dat de oude Austins voortaan ook Rover gingen heten: de Austin Metro ging Rover 100 heten, de Austin Montego Estate werd later Rover Tourer.

In de jaren negentig bouwde Rover samen met Honda enkele nieuwe modellen. Feitelijk waren dit Honda's, maar enkele modellen waren voorzien van de Rover K-engine. Achtereenvolgens werd de Honda Ballade als Rover 213/216 uitgebracht, de Honda Legend als Rover 800 en Sterling. De laatste Honda die als Rover werd uitgebracht was de Honda Accord, die de Rover 600 serie werd.

In 1995 werd de oude British Leyland combinatie gesplitst en werd het merk Jaguar verkocht aan Ford. De overblijvende combinatie, MG Rover werd in 1997 verkocht aan BMW. Verrassend, omdat de algemene overtuiging was dat Honda wel interesse zou hebben. Bij deze overname kreeg BMW ook de merken Mini en Land Rover in handen. Onder BMW werd gestart met de ontwikkeling van de Rover 75.

In 2000 werden ook de Rover restanten gesplitst. BMW hield de MiniLand Rover werd verkocht aan Ford, net als eerder Jaguar, en de personenautodivisie werd verzelfstandigd.

In 2003 werd een samenwerkingsverband aangegaan met het Indiase bedijf Tata. Het door Tata ontwikkelde model Indica werd als Rover CityRover uitgebracht.

2005

Rover-City
Rover Cityrover (2004)

Het merk kwam in 2005 opnieuw in financiële moeilijkheden, en nadat de Chinese autobouwer Sjanghai Automotive weigerde het concern MG-Roverover te nemen heeft MG-Rover in april 2005 surseance van betaling aangevraagd. Verschillende onderdelen zijn uit het faillissement gekocht. Een andere Chinese autobouwer, de Nanjing Automotive Group heeft een aantal onderdelen overgeplaatst, maar zegt dat het in 2007 de fabriek in Longbridge weer gaat gebruikten voor onder meer de MG F.

Hoewel Sjanghai Automotive de merknaam Rover graag wou overnemen, was Ford de andere kandidaat voor overname. Aangezien Ford de eerste rechten had en graag het merk Land Rover wou versterken, heeft zij de merknaam Rover overgenomen.[1]

Op 24 oktober 2006 werden de eerste foto's van de Roewe 750 vrijgegeven. het is feitelijk de Rover 75 V8. Aan het einde van het jaar komt de auto in China op de markt. het is niet zeker of de auto naar Europa komt. SAIC produceert de auto dus onder de merknaam Roewe