porsche 01

Porsche (Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG) is een Duits fabrikant van sportauto's, opgericht in 1931 door Ferdinand Porsche, tevens de ontwerper van de eerste Volkswagen. Het bedrijf is gevestigd in Zuffenhausen, onder de rook van Stuttgart.

porsche 03
VW Berlin-Rom-Wagen (Porsche Typ 64)
porsche 02
Porsche 356 Nr. 1
porsche 912 1966
Porsche 912 (1966)

Voor de eerste Porsche, de Porsche 64 uit 1938, werden veel onderdelen van de Volkswagen Kever gebruikt. De tweede, de Porsche 356 uit 1948, werd in eerste instantie gebouwd in GmündOostenrijk, waar het bedrijf naar toe was gevlucht tijdens de oorlog. Na de productie van 49 auto's, verhuisde het bedrijf terug naar Zuffenhausen. Veel mensen beschouwen de 356 als de eerste echte Porsche, eenvoudigweg omdat het het eerste model was dat werd verkocht door het jonge bedrijf. Ferdinand Porsche werkte met zijn zoon Ferry samen aan het ontwerp van de 356 maar overleed kort nadat het eerste prototype was gebouwd. Net als bij de 64 gebruikte de 356 veel onderdelen van de Kever, waaronder deophangingversnellingsbak en de verbrandingsmotor. Gedurende de productie evolueerde het model en werden veel VW-onderdelen vervangen door eigen Porsche onderdelen. De laatste modellen werden voorzien van 100% Porsche ontworpen motorblokken. Het koetswerk werd ontworpen door Erwin Komenda, die ook het ontwerp van de Kever op zijn naam heeft staan.

In 1963, na successen in de autosport, lanceerde het bedrijf de Porsche 911. Weer een luchtgekoelde auto, met de motor achterin. De motor was dit keer een 6 cilinder boxermotor. Deze auto, die nog steeds in productie is, is het meest bekende model van Porsche. Het is succesvol op het circuit, bij rally's en ook in de verkoopstatistieken. Een goedkoper alternatief, zelfde carrosserie met de 4 cilinder motor van de 356, werd verkocht als de Porsche 912. Opmerkelijk detail is het publieke geheim dat de Porsche 911 en 912 oorspronkelijk de naam 901 respectievelijk 902 hadden gekregen.Deze namen waren gekozen omdat Porsche in die dagen nauw samenwerkte met Volkswagen en Porsche een naam wilde die aansloot bij de nummering van Volkswagen. Toen een van de Porsche protoypes in 1963 op de autosalon van Parijs verscheen, werd Porsche gebeld door de juridische afdeling van Peugeot met de mededeling dat Peugeot al sinds 1929 drie cijfers met een nul in het midden gebruikte. Als Porsche in Frankrijk auto's wilde verkopen, moest zij de naam aanpassen. Gezien de grootte van de Franse markt voor Porsche, heeft zij de naam toen aangepast. Wel waren er toen al 49 auto's gebouwd van het type 901. De officiële naamsverandering kwam op 10 november 1964 met chassisnummer 300 049. Opmerkelijk genoeg bleef Porsche de nul in het midden wel gebruiken voor de race versies, zonder dat Peugeot hier bezwaar tegen maakte.

Porsche heeft altijd nauwe banden gehad met Volkswagen. Dit kwam doordat Porsche eerst bij Volkswagen had gewerkt en de Kever had ontwikkeld. De eerste Porsches gebruikten veel VW-onderdelen, zoals hierboven vermeld. In 1969 werkten de twee bedrijven samen om de VW-Porsche 914 te bouwen. Er kwamen twee motor-types uit. De 914/4 en de 914/6, waarbij de toevoeging het aantal cilinders aangaf. De 4-cilinder werd door VW aangeboden en de 6 cilinder door Porsche. In 1976 ging de samenwerking verder bij de Porsche 924. De 924 was eigenlijk bedoeld als VW's top-model sport coupe. VW vroeg Porsche de auto te ontwerpen op basis van een bestaande Audi 4 cilinder. (Audi is een onderdeel van de van Volkswagen Group.) Het ontwerp bestond dus ook uit veel VW en Audi onderdelen, doch was wel een echt Porsche-ontwerp. VW besloot echter het project te stoppen vanwege bezorgdheid over de opkomende olie-crisis. Porsche zag het model echter wel zitten, en kocht het ontwerp voor 100 miljoen DM, maar besteedde de productie uit aan de VW-fabriek in Neckarsulm, op beperkte afstand van Porsche's eigen Stuttgart. Porsche zou dus eigenaar worden van het ontwerp, maar VW zou hem bouwen. Uiteindelijk bleek Porsche de zaak goed ingeschat te hebben, want de auto werd een enorm verkoopsucces en redde Porsche van de financiële ondergang.

Maar de samenwerking ging verder. De Porsche 944, bedoeld als opvolger van de 924 was een 100% Porsche-ontwerp, maar de productie werd vanwege kostenefficiëntie uitbesteed aan Audi. Uitzondering daarop was het motorblok dat kant en klaar afgeleverd werd door Porsche en alleen in de Audi-fabriek gemonteerd hoeft te worden. Voor de 944 Turbo enCabriolet, maakte Porsche echter een uitzondering. Deze had een iets ander chassis en werd daarom volledig in eigen beheer geproduceerd. Maar ook vandaag is de goede band nog steeds aanwezig. De Porsche Cayenne, verschenen in 2002, maakt gebruik van hetzelfde chassis als de VW Touareg. Dit chassis wordt gebouwd in de Škoda fabriek inBratislava. (Naast Audi is ook Škoda in het bezit van Volkswagen.)

Een van de meest opvallende auto's van Porsche is wellicht de 928. Nog voor de 924 was Porsche echter al van plan af te stappen van het concept van een luchtgekoelde motor die achterin zou liggen. In 1971 begon Porsche daarom aan het ontwerp van een luxe maar daardoor zeer zware Grand Turismo met een krachtige watergekoelde V8 motor die bovendien voorin lag. Het was oorspronkelijk zelfs de bedoeling dat het zelfs de 911 zou moeten vervangen. Dat is nooit gelukt, maar toen uiteindelijk, na vertraging door de opkomende olie-crisis, in 1977 de eerste 928 gepresenteerd werd (als 1978 model) kreeg het zelfs de titel 'Auto van het Jaar', hetgeen ongehoord was voor een sportwagen. Uiteindelijk werd het model pas in 1995 gestopt, waardoor het na de 911 het langs levende model ooit geworden was.

Ferdinand Porsches kleinzoon, Ferdinand Piëch, was algemeen directeur bij de Volkswagen Groep van 1993 tot 2002. Met de helft van het aantal stemgerechtigde aandelen in zijn bezit, is hij ook de belangrijkste aandeelhouder van Porsche AG. Daarvoor was hij o.a. projectleider voor motorontwerp van de 911 Boxer, en projectleider voor Porsche race auto's zoals o.a. de nu legendarische Porsche 917.

In 2004 werd begonnen met de productie van de Porsche Carrera GT, met een prijs van EUR 450.000 de duurste Porsche tot op heden.

Motorsport

porsche 911 martini
Porsche 911 in raceuitvoering

Porsche is zeer succesvol geweest in de verschillende takken van de autosport, met meer dan 23.000 overwinningen. Vooral bij sportautoraces, zoals de24 uur van Le Mans, die Porsche 16 keer, meer dan welk ander bedrijf, heeft gewonnen, en in de Parijs-Dakar Rally. Ook veel privé teams hebben rijdend in een Porsche succes geboekt bij de 24 uur van Le Mans.

Porsche is met wisselend succes actief geweest in de Formule 1. Van 1958 tot 1964 wonnen ze maar 1 race, die in 1962 bij de Franse Grand Prix. Na bijna twee decennia kwam Porsche terug in de Formule 1 in 1983 tot 1986. Ze verschaften motoren onder het label Techniques d'Avant Garde (TAG) voor het Team McLaren. Hiermee werden twee constructeurstitels behaald in 1984 en 1985. In 1991 kwam Porsche opnieuw terug als motorleverancier met rampzalige resultaten. De door Porsche-motoren aangedreven auto's scoorden het hele seizoen geen punt. De helft van het aantal races kwalificeerden de auto's zich niet eens. Porsche heeft sindsdien niet meer deelgenomen aan de Formule 1.

Porsche heeft in Nederland een amateur raceklasse: Porsche ADPCR. En internationaal organiseren zij de Porsche Supercup.

Meer dan auto's

  • In 1972 richtte Ferdinand Alexander Porsche het bedrijf Porsche Design op. Dit bedrijf richt zich voornamelijk op luxe modeartikelen, zoals horloges, pennen, koffers etc. Porsche Design ontwierp ook de Weense lagevloertram ULF
  • In 1980 ontwierp Ferdinand Alexander Porsche een motorfiets op basis van de Yamaha SR 500. Het bedieningsgemak van deze "motor voor 1990" stond voorop. Koppeling en versnellingsbak werkten automatisch, er kwam een startmotor op en de rem werd alleen via de voet bediend. Porsche noemde het prototype AMK (Alternatives Motorrad Konzept).
  • Sinds eind jaren '90 begon Porsche een eigen fietsenlijn met zowel mountainbikes als race- en toerfietsen in haar gamma. De fietsen komen grotendeels overeen met de oudere modellen van de Duitse fabrikant Votec.